Nyt kun joulunpyhät alkavat olla muisto vain ja ajatukset arjessa, niin moni miettii erilaisia ruokavaliomuutoksia. Mitä voisi tehdä toisin että jaksaa paremmin ja saa uutta energiaa kevättä kohden…?
Vastaus on simppeli. Lisäämällä raakaruokaa!
Sentään kokonaan raakailijaksi ei tarvitse heittäytyä, vaan riittää kun lisää tuoretta ravintoa ruokalautaselle. Itselleni se simppelein tapa on tehdä päivittäin vihersmothie, jota hörppään aamutuimaan ensimmäisenä ennenkuin muuta apetta edes ajattelenkaan. Väitän, että juurikin tämä itsepintainen tapa tumpata ravintorikasta smoothieta napaan jo vuosikausien ajan, on pitänyt minut terveenä. Tarkoitan että en flunssia enää vedä puoleeni vaikka lapset koulusta kantavat jos mitä tarttuvaa.
Muistan kun vuonna 2009 tutustuin vihersmoothieen. Asuimme silloin Pekingissä ja se oli kultaista aikakautta kun erilaiset superfoodit ja raakaruoka alkoivat levitä ihmisten tietoisuuteen. Olin jo rakastunut aasialaiseen ruokakulttuuriin joka sopi keholleni äärimmäisen hyvin. Laihduin ja loistin. Kuntoilin ja hoikistuin. Aloitin ensimmäisen blogini jossa kerroin kommelluksistamme Kiinalaisessa kulttuurissa. Blogi alkoi keräämään lukijoita ja aloin jakamaan reseptiikkaa ja ravintovinkkejä. Sitten tuli muutto Suomeen ja ravitsemus kohdallani koki pikku notkahduksen pottuihin ja pullamaahan…
Suomessa on tällä hetkellä helppoa tehdä terveellisiä ja herkullisia valintoja mikäli haluaa viedä ruokavaliotaan kasvisperäiseen suuntaan. Tämä raakalasagne sopii taatusti jokaisen lautaselle. Olitpa karppaaja, vegaani tai sekaani.
HEI! ENNENKUIN HYÖKKÄÄMME RESEPTIN PARIIN, HALUAISIN MUISTUTTAA TULEVISTA KURSSEISTANI! 🙂
Tulevat raakaravinnon kurssit löytyvät Facebookin tapahtumasivulta:
Kevyesti kohti kevättä raakaravinnolla
Tulevalla kurssilla kokkaamme tietenkin tätä herkullista raakalasagnea jonka reseptin voit napata tästä jo etukäteen 🙂
Satun raakalasagne ( 2-3 hlö)
2 keskikokoista kurpitsaa
hieman suolaa ja sitruunamehua
JUUSTOKASTIKE:
2 dl liotettuja cashewpähkinöitä
1⁄2 dl vettä
2 rkl sitruunamehua
1 rkl hapankaalia
suolaa
1 rkl ravintohiivahiutaleita ( ei välttämätön )
PESTO:
2- 3 rkl pinjansiemeniä
kourallinen tuoretta korianteria ja tuoretta basilikaa
1 dl oliiviöljyä.
MARINARA KASTIKE:
2 isoa tomaattia
4 aurinkokuivattua tomaattia liotettuna
1 valkosipulin kynsi
2 taatelia kivet poistettuina
suolaa, soijakastiketta, mustapippuria tuoreita yrttejä ( basilika, oregano, korianteri )
LASAGNEN VALMISTUS:
Leikkaa kurpitsat juustohöylällä siivuiksi. Ripottele viipaleiden päälle hieman suolaa ja sitruunanmehua.
Valmista juustokastike sekoittamalla kaikki ainekset tasaiseksi kastikkeeksi joko tehosekoittimella tai monitoimikoneella. Monitoimikoneella sekoittaessa kastike saattaa jäädä reunoille ja hieman rakeiseksi. Kaavi massaa nuolijalla ja sekoita aina uudelleen kunnes saat halutun lopputuloksen. Lisää tarvittaessa myös vettä. Massa saa olla kermaisen paksua.
Marinara kastike onnistuu parhaiten sauvasekoittimella. Poista tomaateista siemenet ja vetinen sisus. Soseuta kaikki ainekset ja maistele välillä lisäten tarvittaessa suolaa tai soijakastiketta.
Pesto kannattaa tehdä myös sauvasekoittimella. Mittaa kaikki ainekset korkeaan astiaan ja surauta pestoksi.
Kokoa lasagne. Ota pienehkö max. 2 l vetoinen suorakaiteen muotoinen vuoka. Pyyhi kesäkurpitsasiivuja hieman mikäli ne ovat vetistyneet. Laita pohjalle ensin juustohöylällä siivutettuja kesäkurpitsan siivuja. Laita heti seuraavaksi juustokastiketta, se levittyy paremmin suoraan kurpitsan päälle. Seuraavaksi pestoa ja viimeiseksi tomaattikastiketta. Sitten taas kesäkurpitsaa. Jatka näin niin pitkään kuin aineksia riittää. Anna lasagnen vetäytyä hetki jääkaapissa kelmulla peitettynä. Lasagne on ihanan täyteläinen hemmotteluruoka vaikkapa punaviinilasillisen kera!
Se vetistyy hieman säilytettäessä, mutta on seuraavana päivänä edelleen mainiota ruokaa vaikka helpoksi lounaaksi töihin.
Hyvää ruokahalua ja ihanaa ruokavuoden alkua 2020!
Vastaa