Ihmeiden viikko – Tiistai. Eroon haitallisista uskomuksista.

 

Mietitäänpä ajatusmalleja joita meille on iskostunut ehkä jo lapsuudessa.

” Oleppas nyt kiltti tyttö ja syö lautanen tyhjäksi! ”

Kuulostaako tutulta? Minä en ollut kiltti tyttö, vaan kiukuttelin jatkuvasti ruoasta ja olin huono syömään. Ruoka ja syöminen, siihen liittyvät mallit ja tottumukset opitaan lapsuudesta. Tutusta ympäristöstä, elämämme tärkeimpien ihmisten ympäröimänä.

” Jos olet kiltti ja syöt lautasen tyhjäksi, saat sitten vasta jälkiruokaa! ”

Apua…aika tuttu lause meille monille. Kiltteyden toteutuu vanhemman määräämällä tavalla.

” Et lähde pöydästä ennenkuin lautanen on tyhjä! ”.

Taas yksi tuttu muisto, eikö vaan? Muistan kun koulussa aina samat oppilaat istuivat ruokatunnin aikoja sitten jo mennessä ohi, edelleen jäähtynyt, harmahtava tilliliha nenän edessään. Jossain vaiheessa soossi kauhottiin lopulta suuhun, nöyryytettynä, vesien valuessa silmistä. Jos opettaja sattui hetkeksi poistumaan, ruoka lapattiin laukkuun tai käytiin viemässä äkkiä roskikseen. Joskus joku oksensi ruoan takaisin lautaselle.

” Sinusta tulee lihava jos syöt liikaa pullaa! Älä ole noin avuton! Sinä se olet hankala lapsi! Jos et tottele, ei tule synttärilahjoja! Satu on sellainen äidin pikku apulainen, ihan niinkuin meidän suvun tytöt on aina olleet! Vaatimattomuus kaunistaa! Rumat ne vaatteilla koreilee! Jne jne……”

Osa ihastuttavia ja vihastuttavia suomalaisia sananparsia, joilla mielellään myös sivalletaan vasta elämänsä alussa olevaa nuorta.

 

Oletko ajatellut, että edelleen se miten suhtaudut itseesi tänään, on ehkä lapsuudesta opittu malli? Tai ehkä jo sukupolvien ajan toistettu sukusi ” näin on aina tehty ja näin tullaan tekemään ”- lausahdus?

 

Uskomukset itsestämme ja elämästämme ovat käsityksiä, jotka ajan ja kokemusten myötä ovat muuttuneet mielessämme tosiksi ja vaikuttaneet jopa persoonaamme.

 

 

Hyvä esimerkki on se, että itse olin ujo lapsi ja sitä ujommaksi muutuin mitä enemmän sitä minulle hoettiin. Vasta myöhemmällä iällä minusta alkoi kuoriutua kerroksia ja syvällä sisimmässäni olen herkkä, mutta en missään nimessä ujo!

 

Lapsena siis opimme aikuislta, miten meidän tulee suhtautua itseemme ja mitä ajatella elämästä. Näin opimme oman maailmankatsomuksemme. Jos kasvaa ympäristössä jossa on paljon ongelmia, pelkoja, syyllisyyttä ja vihaa, oppii aikamoisen joukon kielteisiä asioita itsestään ja maailmasta. Luomme automaattisesti tunneympäristön kasvuympäristön kaltaiseksi.

 

Uskomukset eivät pelkästään ole ajatuksia itsestämme vaan myös ympäristöstä ja monenlaisia yleistyksiä muista ihmisistä.

 

 

Mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen näistä lauseista?

 • Minä olen….
 • Naiset ovat….
 • Miehet ovat….
 • Elämä on…..
 • Raha on….
 • Työ on….

Meillä on automaatio, joka antaa nopeasti vastaukset hyvin yleisiin lausahduksiin. Hyvin tyypillisiä negatiivisia yleistyksiä ovat mm. Naiset ajavat autoa huonommin kuin miehet. Työ on välttämätön paha. Miehet eivät itke. Blondit ovat tyhmiä. Raha on vaikeasti saavutettavissa jne.

Ihan oikeastiko? Ainako naiset ovat huonoja kuskeja ja miehet eivät ikinä itke? Koska näin nämä yleistykset meille viesittävät ja ne otetaan ikäänkuin totuuden torvina. Toki järki sanoo että näin ei ole, vaan kyseessä on yleistys.

 

Näitä tyypillisiä uskomuksia voidaan muokata helposti esimerkiksi kyseenalaistamalla yhdellä tai kahdella sanalla koko uskomus.

 • Työ on minulle arvokas asia ja tuo rahaa sekä onnistumisen tunteita.
 • Raha on neutraali asia. Raha mahdollistaa unelmieni toteutumisen.
 • Elämä on ihanaa ja minun itseni käsissä.

Koko yleistävä uskomus siis kaatuu muutamaan sanaan ja koko lauseen ilme muuttuu eteenpäin vieväksi.

 

OVATKO NEGATIIVISET AJATUKSET ITSESTÄSI OIKEASTI TOTTA?

Jos olet tottunut vähättelemään itseäsi tai tuntemaan alemmuskompleksia ulkonäkösi suhteen, muista että ne ovat vain ulkoapäin opittuja käsityksiä, miltä sinun pitäisi näyttää tai miten sinun pitäisi suhtautua itseesi. Muista että egosi ei halua sinun muuttuvan ja se kertoo sinulle samaa tarinaa uudestaan ja uudestaan, mikäli et raivaa mielen uskomuksia tieltäsi pois.

 

Positiiviset affirmaatiot
Affirmaatiot, eli positiiviset lauseet ovat tehokas työskentelykeino oman ajatusmallien vahvistamisessa.

Mitkä ovat ne päivittäiset viestit mitä kerrot itsellesi? Aivot ottavat nimittäin komennon siitä mitä itsellesi kerrot.

Voit vahvistaa positiivista viestintää aivoillesi affirmaatioilla. Eli nappaat kiinni negatiivisista ajatuksista ja korvaat ne positiivisilla. Affirmaatioita on tärkeä toistaa 10- 20 kertaa päivässä, jotta aivot ”jumppaantuvat” uusille ajatusmalleille.

Esimerkkejä affirmaatioista:

 • Tänään on tulevaisuuteni ensimmäinen ihana päivä.
 • Minä olen itseni paras versio, uniikki, upea ja spesiaali.
 • Rakastan itseäni juuri sellaisena kuin olen.
 • Upeat kokemukset ovat tulossa eteeni.
 • Joka päivä muutun terveemmäksi ja onnellisemmaksi.
 • Minun on täysin mahdollista saavuttaa rahallinen runsaus.
 • Minulla on rajattomat mahdollisuudet tehdä mitä haluan.

 

MUISTA LIITTÄÄ MYÖS TUNNE JOKAISEEN POSITIIVISEEN AFFIRMAATIOON. MIKÄ ON SE TUNNE KUN POSIITIVEN MUUTOS ON MAHDOLLISTUNUT?

 

Tämä harjoitus on ollut todella toimiva itseni kohdalla ja muuttanut elämääni parin viime vuoden ajan huomattavasti positiivisempaan suuntaan sekä jumpannut aivojani onnelliseen elämään, uskomattomaan työhön, sekä isoihinkin elämänmuutoksiin. SUOSITTELEN! 

Satu

 

P.S. Jos vielä kipuilet vanhan elämäsi parissa ja haaveilet muutoksesta ja uudesta urasta, Tekijäakatemian valmennus on avautumassa. Viimeinen ilmoittautumispäivä on tänään tiistaina 28.2. klo 23.59 asti. Mukana on jo yli 90 ihmistä! Katso lisää täältä : UNELMIEN VALMENNUS

 

 

 

Jaa jos tykkäsit 🙂Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Leave a Reply