Joulun ihanin taatelikakku!

posted in: Uncategorized | 0

Hei!

Täällä yrityksessäni Satumaassa on alettu laskeutua joulunviettoon jo hyvissä ajoin. Jopa ennätyksellisen aikaisin verrattuna aikaisimpiin vuosiin. Ensimmäistä kertaa kotimme näytti jo lähes joulukuntoiselta heti joulukuun alussa. ilman tätä yrittäjyyden ”ammatinvalintaa” se tuskin olisi ollut mahdollista. Aina ennen olin joulunalusviikot yber-stressaantunut ja paiskoin hommia menemään nuttura kireänä. Omat jouluvalmistelut jäivät auttamattomasti joulunalusviikkoon, jolloin mentiin nykien kaupasta toiseen hyasintti yhdessä kainalossa ja jouluostoslista toisessa. Tänä vuonna olemme sopineet suvun kanssa että aikuisten sopii jäädä ilman lahjoja. Yksinkertaisesti syystä että mitään tarvetta millekään erityiselle ei ole. Ankeaa mutta totta. Tosin nyt kun itse olen virittäytynyt hurmokselliseen joulufiilikseen, tekisi mieli lykätä pieni lahja jokaisen vastaantulevan kouraan. Lähdemme jouluksi maalle mummoloihin ja vaikka omat ja sisarusteni muksut alkavat olla jo esiteinejä tai jo aikuiseen ikään ehtineitä, eiköhän pukki vielä kolkuta aattona ovelle. Jouluun kuuluu meillä perinteisesti savusauna ja ainakin oma ukkoni pulahtaa taatusti avantoon.

 

taatelifullsizerender

 

Marraskuussa olin tiiviisti kiinni Reko-ruokaringeissä ja parhaimpina päivinä tilausraakakakkuja huristeltiin menemään blenderillä ja monitoimikoneella yhteenputkeen 12 tuntia. Joulukuussa olen keskittynyt vähän toisenlaisiin haasteisiin, mutta itsenäisyyspäivänä ehdin käydä Kauklahden vanhalla juna-asemalla pyörittämässä myyjäisten yhteydessä kahvilaa. Samoin teen vielä omia tilaustöitä ennen joulua ja muistathan että pääkaupunkiseutulaisten on mahdollista tilata jouluherkkuja vielä 18.12. asti.

Täältä löydät tämän joulun valikoiman ja toimistusaikataulut:

Satumaan jouluherkut 

 

 

 

 

 

Tänä vuonna olen palannut myös vanhojen luottoreseptieni pariin…jotka ovat varmaan peräisin vuodelta 1988, kun kävin talouskoulua… ja jotka ovat sitä ennen olleet äidilläni, joka kävi talouskoulun noin vuonna 1964… ja sitä ennen mummullani joka kävi SAMAN Jyväskylän talouskoulun joskus 30-luvulla!

Mummu ei tosin henkilökohtaisesti ehtinyt minulle perhereseptejään jakaa, sillä olin vain muutaman vuoden ikäinen kun hän kuoli 70-luvulla. Mutta ei sukutarinoita sen enempää, vaan tässä yksi ihanimmista jouluherkuista minkä tiedän. Jos sattuu rakastamaan taateleita….tämä ei ole gluteeniton, sokeriton, munaton, täysjyväinen eikä mitään sinne suuntaistakaan, vaan täyttä tavaraa entisajan malliin! Okei, reseptissä esiintyy yksi moderni ainesosa, kermaviili, mutta jos haluaa olla perinteinen, voi sen korvata vaikka piimällä. Kaikki päällyshärpäkkeet ovat minun keksimiäni. Mummu ei tuntenut hyytelösokuria eikä cashewpähkinöitä! Kostukkeena käytti varmaan papan pullosta pirtua 😀

Olkaa hyvä! Suut makeeks ja elämä risaks!

 

taateli1fullsizerender

 

Joulun ihanin taatelikakku
( kolme isoa kakkua tai muhkea uunipellillinen )

500 g kivettömiä taateleita
5 dl vettä
500g voita tai margariinia
5 kananmunaa
4 dl sokeria
2,5 dl kermaviiliä
1 rkl vaniljasokeria
5 tl soodaa
n. 600 g vehnäjauhoja ( vajaa 9 dl )

Erilaisia kuivahedelmiä ja pähkinöitä koristeluun
Päälle hyytelösokerilla tehty kiille johon on lisätty 3 rkl rommia tai madeiraa.Vaihtoehtoisesti voit laittaa muutaman tipan rommiaromia.

Keitä taatelit pehmeäksi 5 dl:ssä vettä. Siirrä kattila levyltä ja lisää paloiteltu voi taateleiden joukkoon sulamaan. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kermaviili. Sekoita vaniljasokeri ja sooda jauhoihin ja lisää joukkoon. Sekoita lopuksi taikinaan taateli-rasvaseos.
Kaada taikina hyvin voideltuihin ja leivitettyihin sydämenmuotoisiin tai pyöreisiin kakkuvuokiin tai leivinpaperin päälle uunipellille. Kypsennä 175 asteessa n.50- 60 min. Levykakkua n. 45 min.

Kun kakut ovat jäähtyneet, kumoa ne ja koristele kuivahedelmillä ja pähkinöillä. Valmista pakkauksen ohjeen mukaan hyytelösokerista liemi ja mausta se rommilla. Sivele sokeriseosta kuivahedelmien päälle.

Nautinnollista joulunaikaa!

Satumaan Satu

 

 

Jaa jos tykkäsit 🙂Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Comments are closed.