Ajattelin näin syyskuun alun iloksi laittaa muutaman lempikasvisruokareseptin tänne blogiin. Monille edelleen kasvisruoka tarkoittaa lähinnä lisuketta lautasen reunalla ja kasvisruoka mielletään usein liian kevyeksi tai sitten jopa liian rasvaiseksi ja proteiinivajaaksi ruoaksi. Onneksi vegaaniset raaka-aineet, kahvilat ja vegepöperöiden kehittäjät jatkavat voittokulkuaan. Itse joudun punnitsemaan jatkuvasti suhdettani lihaan. Koen asian niin, että kun 40 ikävuoteen mennessä on iloitellut elämänsä Juicen sika-biisin tahtiin:
on kinkkua ,kylkeä, potkaa,
läskiä, niskaa ja tietenkin votkaa
Kun loppuu aatto ja alkaa yö
Ihminen on sitä mitä hän syö
niin ihmisellä alkaa tulla pikkuhiljaa raja vastaan ja sitä miettii onko tämä kaikki lihansyönti todellakin niin tarpeellista??? Että eikö helkkarissa tämä protskuiloittelu jo riitä? Joo tiedän, proteiinia pitää saada ja täydellinen aminohappokoostumus plaa plaa, mutta todellisuudessa nykyihminen ei tarvitse yhtään enempää lihaa elimistönsä aminohappopoolin ylläpitoon kuin isoisä 60-luvulla, jolloin yhden perheen lihasoossiin käytettiin saman verran possua minkä Bull Mentula todennäköisesti laskisi valoravinnoksi. Kaiken sen protskuhupailun mikä fitnesspiireissäkin liikkuu, antaisin suoralta kädeltä niille ketkä sitä oikeasti tarvitsevat. Pitkäaikaisvuodepotilaille sairaaloissa!
Mutta.
Meidän perheen miehet ovat lihansyöjiä ja ovat tuoneet kantansa selväksi. Lihaa perheessä syödään niin pitkään kuin se kasvaville teineille maistuu ja isäntä partaansa kasvattaa. Itse rakentelen rauhassa omia vegeruokiani ja paistan samalla jauhelihaa muille. Ei se nyt erityisemmin häiritse. Koulutus on tosin mennyt jo sen verran pitkälle että miesväkikin hörppii supermehuja, ihmeöljyjä ja milloin mitäkin saan uppoamaan.
Ihanaa reseptiikkaa löytyy taivasta myöten ja tosiasiassa itse tykkään niistä kaikista simppeleimmistä. En ole mikään näpertelijä ja kaikki ohjeet mennään mutkat suoriksi- tyylillä. Raakaravinnon puolelta löytyy vaikka mitä ja oma suosikkini on edelleen raakalasagne, joka on vain täydellisen maistuva yhdistelmä kesäkurpitsaa, cashewpähkinää ja tomaattia.
SATUN RAAKALASAGNE/ PASTA BOLOGNESE
Annos n. 2 hlö
2 keskikokoista kurpitsaa
hieman suolaa ja sitruunamehua
Juustokastike:
2 dl cashew pähkinöitä ( voit halutessa liottaa 4 tuntia, ei välttämätön )
1⁄2 dl vettä
2 rkl sitruunamehua
1 rkl hapankaalia
suolaa
1 rkl oluthiivahiutaleita ( ei välttämätön )
Marinara kastike:
2 isoa tomaattia
4 aurinkokuivattua tomaattia purkista tai jos haluat käyttää kuivattuja tomaatteja, niin liota niitä ensin hetken aikaa että pehmenevät.
1 valkosipulin kynsi
2 taatelia kivet poistettuina
suolaa, soijakastiketta, mustapippuria
tuoreita yrttejä ( basilika, oregano, korianteri )
Pesto:
2- 3 rkl pinjansiemeniä
tuoretta korianteria , basilikaa
1 dl oliivi- tai rypsiöljyä
Aloita siitä että leikkaat kurpitsat pitkittäin suikaleiksi joko kuorimaveitsellä tai juustohöylällä jos teet lasagnen. Laita siivut siivilään ja ripottele joukkoon suolaa n. 1⁄2 tl. Puristele kurpitsasiivuja varovasti ja jätä ne ”itkettymään” vähintään puoleksi tunniksi. Kun siivuista on irronnut nestettä, voit talouspaperilla vielä puristella niitä varovasti. Sekoita joukkoon lopuksi sitruunamehua.
Valmista juustokastike sekoittamalla kaikki ainekset massaksi joko tehosekoittimella tai monitoimikoneella. Monitoimikoneella sekoittaessa kastike saattaa jäädä reunoille ja hieman rakeiseksi. Kaavi massaa nuolijalla ja sekoita aina uudelleen kunnes saat halutun lopputuloksen. Lisää tarvittaessa myös vettä. Massa saa olla kermaisen paksua.
Marinara kastike onnistuu parhaiten sauvasekoittimella tai tehosekoittimella. Poista tomaateista siemenet ja vetinen sisus. Soseuta kaikki ainekset ja maistele välillä lisäten tarvittaessa suolaa tai soijaa. Pesto kannattaa tehdä sauvasekoittimella. Mittaa kaikki ainekset korkeaan astiaan ja surauta pestoksi. Voit tarjota pastan kaikki kastikkeet erikseen kesäkurpitsasuikaleiden kanssa ja rakentaa niistä kauniit annokset lautaselle valmiiksi.
Voit myös valmistaa lasagnen. Ota pienehkö max. 2 l vetoinen suorakaiteen muotoinen vuoka. Laita pohjalle ensin juustohöylällä siivutettuja kesäkurpitsan siivuja. Laita heti seuraavaksi juustokastiketta, se levittyy paremmin suoraan kurpitsan päälle. Seuraavaksi pestoa ja viimeiseksi tomaattikastiketta. Sitten taas kesäkurpitsaa. Jatka näin niin pitkään kuin aineksia riittää. Anna lasagnen vetäytyä hetki jääkaapissa kelmulla peitettynä. Lasagne on ihanan täyteläinen hemmotteluruoka punaviini lasillisen kera! Se vetistyy hieman säilytettäessä, mutta on seuraavana päivänä edelleen mainiota ruokaa vaikka helpoksi lounaaksi töihin.
Lämpimien kasvisruokien suosikkeihini kuuluu mm. nämä pinaattipatit eli ”spinach patties ”.
PINAATTIPIHVIT MANGOSALSAN KERA
100 g tuoretta pinaattia
25 g vegaanista juustoa tai vuohenmaitojuustoa
1 muna tai 1 rkl chia-hyytelöä
15 g maissijauhoa, ei tärkkelystä.
1 valkosipulin kynsi murskattuna
2 rkl kookosöljyä paistamiseen
muskottipähkinää, suolaa ja pippuria.
Mango salsa:
½ iso, kuutioitu mango
½ punainen paprika kuutioituna
2 rkl hienonnettua korianteria
2 rkl sitruunan mehua
1 rkl oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
Paista pinaattia hetki pannulla niin että se pehmenee. Puristele kuivaksi. Pilko pinaatti leikkuulaudalla hienoksi. Laita kulhoon pinaatti, raastettu juusto, muna / chia-hyytelö, maissijauho, hienonnettu valkosipuli ja mausteet. Sekoita taikinaksi.
Paista pannulla pihvejä kookosöljyssä miedolla lämmöllä, n. muutaman minuutin ajan.
Sekoita mangosalsan ainekset kulhossa ja tarjoile pinaattipihvien kera.
Ja ah! Muhammara-dippi! Niin ihanaa laittaa vaikka leivänpäällysteeksi. Sopii myös erinomaisesti kvinoan kanssa, kuten tässä ohjeessa.
VÄLIMEREN KVINOA-SALAATTI
4 hengelle
7,5 dl keitettyä kvinoaa ( keitä pakkauksen ohjeen mukaan )
1⁄2 dl oliiviöljyä
3 rkl kapriksia
puolikkaan sitruunan mehu
puolikkaan sitruunan kuori ( muista luomusitruuna)
3 rkl pinjansiemeniä
1 valkosipulinkynsi
pieni pätkä purjoa hienonnettuna
tuoretta minttua, korianteria, basilikaa suolaa, pippuria
Kokoa salaatti ja nauti hyvän leivän kera!
MUHAMMARA- DIPPI
3 punaista paprikaa
2,5 dl saksanpähkinöitä
1 valkosipulin kynsi
2 rkl oluthiivahiutaleita
1 tl suolaa
1 rkl sitruunamehua
1 tl hunajaa
cayennepippuria, kuminaa halutessa Laita ainekset tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja pyöräytä pehmeäksi dipiksi. Tarjoa vaikka välimeren kvinoasalaatin kera.
Näillä ohjeilla sitten vaan kasviskokkaamaan! Seuraavassa blogijutussa jälkiruoat!