Nyt kun olen pitänyt raakaruokakursseja parin vuoden ajan suht tiiviiseen, mutta mukavaan tahtiin, on korkea aika jakaa myös tietoutta teille kaikille jotka ette kursseilleni pääse kokeilemaan esimerkiksi raakaleivonnan ihanuutta.
Raakaleivonta on ihana, palkitseva ja koukuttava tapa aloittaa tutustuminen raakaruokiin. En ole vielä törmännyt keneenkään joka ei raakakakuista pitäisi! Paitsi ehkä mieheni, joka saa allergisia oireita pähkinöistä!
Kokosin tähän simppelit ohjeet raakaleivonnasta joilla sinäkin pääset alkuun jos et ole vielä raakaleivontaa tutustunut 🙂
( Kuvat: Monika Semtsenko, Satu Malinen )
Mitä on raakaleivonta?
Raakaleivonta vie perinteisen leivonnan uusiin ulottuvuuksiin. Perinteisellä leipomistavalla ja raakaleivonnalla ei ole oikeastaan mitään yhteistä, silti voit loihtia raakaleivonnaisista yllättävän samankaltaisia kuin perinteiset kakut, pikkuleivät ja piiraat.
Raakaleivonnaiset saattavat olla raskaampia kuin perinteiset leivonnaiset, niihin käytetään paljon erilaisia pähkinöitä, kuivahedelmiä ja öljyjä. Pala raakakakkua onkin täyttä ravintoa ja voit syödä raakakakkua vaikkapa aamiaiseksi! Raakakakkujen raskautta voi keventää käyttämällä runsaasti täytteessä marjoja ja hedelmiä.
Juustokakkumainen täyte loihditaan yleensä tehosekoittamalla liotettuja cashewpähkinöitä veden kanssa niin pitkään, että syntyy kermamainen kreemi. Kermaisuutta lisää myös kookoskerma, jota voi käyttää raakaleivonnassa, vaikka se ei ole varsinainesti raaka tuote. Tälläiseen kreemiin voi sitten lisätä makuaineita oman mieltymyksen tai reseptin mukaan. Voi tehdä mustikkakakkua, limekakkua, tyrnikakkua, puolukkakakkua, porkkanakakkua, appelsiinikakkua…mielikuvitus on vain rajana. Täytteen hyydyttämiseen käytetään yleensä sulatettua kookosöljyä tai kaakaovoita. Jotta kakusta ei tulisi liian raskas, voi osan rasvasta korvata psylliumjauheella. Joissakin ohjeissa käytetään myös Irlanninsammal levästä valmistettua hyytelöä, Irish Mossia. Irish Mossilla saa kakkuihin upean koostumuksen ja se lisää myös kakun ravintoainepitoisuutta. Nimestään huolimatta, kakkuun ei tule ”levämäistä makua”, vaan Irish Mossin maku on täysin neutraali. Irish Mossin käyttö vaatii hieman harjoittelua ja itse en ole sitä paljoakaan käyttänyt.
Raakaleivonnassa aineksia ei kuumenneta yli 45 asteen, jolloin leivonnaisessa säilyvät kaikki vitamiinit, entsyymit ja ravintoaineet. Kuumentamattomuus tuo leivonnaisten rakenteen luomiseen omat haasteensa.
Raakaleivonnan raaka-aineet
- Pähkinät, mantelit ja siemenet.
- Kuivahedelmät
- Tuoreet hedelmät ja marjat, tuoreet taatelit
- Hunaja/ raakaruokosokeri/ kookossokeri/stevia/ agavesiirappi/ vaahterasiirappi / intiaanisokeri.
- Kookosöljy, kaakaovoi
- Raakakaakaojauhe
- Kookoshiutaleet/ kookosjauhot / mantelijauhot
- Kookoskerma
- Aito vanilja
- Laatusuola esim, Ruususuola.
- Mausteet kuten kaneli, kardemumma, inkivääri, muskottipähkinä…
- Erilaisia superfoodeja, kuten maca-jauhe, lucuma-jauhe, riisinlesejauhe….
- Erilaisia kuivattuja marjoja esim. gojimarjat, mulperin marjat, kuivatut karpalot, inkamarjat.
Kaikki raaka-aineet eivät tarvitse olla “raakoja”. Kookosmaito ja kookoskerma eivät ole raakoja, mutta erinomainen vaihtoehto maitotuotteille. Taikinoiden kuohkeuttamiseen voit käyttää psylliumjauhetta.
Pähkinät on hyvä liottaa ja kuivattaa uudelleen ennen käyttöä. Yön yli liotus vapauttaa niistä entsyyminestäjiä, jotka muuten häiritsevät ravintoaineiden imeytymistä suolistosta. Pähkinät myös ikäänkuin heräävät eloon liotuksessa ja niiden ravintoainepitoisuus paranee. Liota kerralla pähkinöitä/ manteleita/ siemeniä isompi määrä.
Huuhtele pähkinät hyvin ja kuivata uunissa pellin päällä, uuniluukku auki max. 45 astetta n. 8 tuntia tai hyötykasvikuivurissa 5-8 tuntia. Säilytä pähkinät paperipusseissa kuivassa paikassa. Jos ei ole mahdollisuutta kuivata pähkinöitä uudelleen, säilytä liotettuja pähkinöitä jääkaapissa. Ne säilyvät muutamia päiviä viileässä ja voit pitää niitä myös kylmässä vedessä kunhan vaihdat veden päivittäin. Pähkinät keräävät kuitenkin herkästi hometta, joten älä säilytä kosteita pähkinöitä liian pitkään.
Liota myös kuivahedelmät ja käytä liotetut hedelmät parin päivän sisällä ja säilytä ne jääkaapissa. Nekin ovat isoina määrinä käytettynä hieman raskasta sulateltavaa suolistolle, mutta jos et ehdi tai jaksa aina liotella ja kuivatella pähkinöitä ja taateleita, ei ole katastrofi käyttää niitä suoraan pussista. Pääasia että raakaleivonta on hauskaa, antoisaa ja palkitsevaa, joten päästä mielikuvituksesi valloilleen. Raakaleivonnaisia pystyy harvoin pilaamaan, jos et jaksakaan leipoa kakkua, syö raaka-aineet suoraan kiposta tai pyöräytä niistä energiapatukoita. Kaikki ainekset kun ovat syötäviä ja täyttä ravintoa sellaisenaan!
Suosi luomutuotettuja raaka-aineita. Näin vähennät lisäainekuormaa jota elimistömme joutuu nykypäivänä vastaanottamaan melkein kaikessa mitä iholle ja suuhumme laitamme.
Raakaleivonnaiset ovat täyttäviä ja täyttä ravintoa! Kokeile rohkeasti eri reseptejä ja löydä omat suosikkisi.
Mistä voit ostaa aineksia?
Foodin.fi ( kattava nettikauppa, hyvä hinta-laatusuhde )
Ruohonjuuri
Ekolo
Punnitse & Säästä-liikkeet
Ihan tavallisista marketeista löytyy nykyään loistavasti perusraaka-aineita raakaleivontaan!
Mitä laitteita tarvitset?
Alkuun pääsemiseksi on hyvä löytyä kotoa ainakin monitoimikone jolla jauhaa pähkinät ja sauvasekoitin täytteiden sekoittamista varten. Pian kuitenkin huomaat että suussasulavien täytekreemien salaisuus on tehosekoitin, joka jauhaa massat mahdollisimmat hienoksi. Voit valmistaa tehosekoittimella myös pohjataikinan. Riippuu tehosekoittimesta ja sen tehoista, kuinka hienoa jälkeä syntyy. Tehosekoittimesta olisi hyvä löytyä ainakin 1000-1200 W, jotta saadaan sileää jälkeä ja voit hyödyntää blenderiä myös muuhun raakaruoan valmistukseen. Markkinoilla on jo onneksi kattava valikoima hyviä tehosekoittimia ja välttämättä kallein ei ole paras.
Raakakakut on näppärä rakentaa irtopohjavuokiin, josta ne saa helposti irrotettua. Onkin kätevää jos kotoa löytyy erikokoisia irtopohjavuokia, saat välillä korkeita kakkuja kun teet kakun pieneen, halkaisijaltaan 20 cm vuokaan. Laakeampaan vuokaan saat luonnollisesti matalamman kakun. Tuplaamalla ainesosat saat isojakin kakkuja joista saa leikattua paloja isollekin vierasjoukolle.
Raakakakun säilytys
Jos hyydytät kakun pakastimessa yön yli, on jäisestä kakusta mahdotonta leikata siistejä palasia. Itse teen aina niin, että hyydytän kakun pakastimessa siihen pisteeseen että se on sopivan jähmeä ja sen jälkeen jaan kakun yleensä 16 palaseen. Pakastan nämä palat irtonaisina. Tällöin raakakakkua on jatkuvasti saatavilla.
Jääkaapissa säilytettynä raakakakku säilyy n. 4 päivää, mahdollisesti pidempäänkin. Kun kakuissa ei käytetä eläinperäisiä, helposti pilaantuvia tuotteita, raakakakkujen nauttiminen esim. lämpimänä kesäpäivänä ei ole niin riskialtista pilaantumiselle. Toki pitää ottaa huomioon että raakakakut pehmenevät todella nopeasti, joten nosta kakku pöytään vasta vähän ennen tarjoilua.
Reseptejä
MUSTIKKAKAKKU
Murotaikinapohja:
- 4 dl mantelijauhoa
- 2 dl kookosjauhoja
- 1 dl hunajaa
- 3 rkl kookosöljyä sulatettuna
- ripaus suolaa
Sekoita käsin kaikki pohjan ainekset yhteen kulhossa. Painele tiiviisti piirakkavuokaan leivinpaperin päälle.
Mustikkakreemi:
- 8 dl cashewpähkinöitä liotettuna 2 tuntia
- 4 dl mustikoita
- 2 dl vettä
- 2 dl sulatettua kaakaovoita
- 2 rkl lucumajauhetta
- 5 rkl hunajaa tai vaahterasiirappia
- 2 tl vaniljajauhetta
Sekoita täytteen aineet tehosekoittimella sileäksi kreemiksi. Levitä kreemi pohjan päälle ja aseta kylmään kunnes täyte on jähmettynyt. Koristele tuoreilla mustikoilla.
OMENAPIIRAKKA
Pohja:
- 2,5 dl saksanpähkinöitä
- 2,5 dl manteleita
- hitunen suolaa
Jauha pohjan pähkinät monitoimikoneessa suolan kanssa niin että massasta alkaa hieman öljy erottua. Taputtele piirasvuokaan leivinpaperin päälle.
Täyte:
- 4 granny smith omenaa
- 4 rkl sitruunanmehua
- 3 rkl hunajaa
- 1-2 rkl rommia tai amarettoa ( tai rommiaromia )
- 1,5 dl rusinoita
- 2 tl kanelia
- 1/2 tl inkivääriä
- 1/2 rl muskottipähkinää
- 1 tl vaniljajauhetta
- hitunen suolaa
- halutessasi kuivattuja karpaloita, inkamarjoja, gojimarjoja ja hieman glögimaustetta.
Valmista marinadi sitruunamehusta, hunajasta, rommista ja mausteista, rusinoista ja mahdollisista muista kuivatuista marjoista. Pilko omenat pieniksi kuutioiksi ja laita maustumaan marinadiin n. 1/2 tunniksi.
Levitä täyte pohjan päälle ja anna tekeytyä jääkaapissa n. tunnin ajan.
Tee sillä välin Cashewpähkinöistä ” kermaa” piirakan kaveriksi.
CASHEW KERMA
- 2,5 dl liotettuja cashewpähkinöitä ( liota n. 1-2 tuntia )
- 1,5 dl vettä
- 1 rkl hunajaa
- 1 tl vaniljajauhetta
Valmista kerma tehosekoittamalla ainekset tasaiseksi massaksi.
Nauti piirakkaa ihanan cashewkerman kera!
- 5 dl saksanpähkinöitä + hasselpähkinöitä
- 8 tuoretta taatelia kivet poistettuina, tai kuivattuja ja liotettuja taateleita.
- 1/2 dl kookosöljyä sulatettuna
- 1 rkl hunajaa
- ripaus suolaa
Täyte:
- 4-5 kpl avokadoja
- 4 limen mehu
- 1 dl hunajaa
- 1,5 dl kookosöljyä sulatettuna
- 2 rkl psylliumia
- 2 tl vaniljajauhetta
- ripaus suolaa
Jauha pohjan ainekset monitoimikoneessa tiiviiksi taikinaksi. Pingota keskikokoisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja taputtele taikina tasaisesti vuokaan. Laita jääkaappiin odottamaan.
Täytteen tekoa varten voit käyttää joko tehosekoitinta tai sauvasekoitinta. Irrota avokadon hedelmäliha, laita kulhoon avokadot, limen mehu, hunaja, psyllium, vanilja ja suola. Sekoita massa tasaiseksi. Lisää sulatettu kookosöljy ja jatka sekoittamista kunnes massa on tasaista kreemiä.
Levitä massa pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa n. 4 tuntia ja pakastimessa tunnin ajan.
Nautinnollisia hetkiä raakaleivonnaisten parissa!