Niin se joulu vain sieltä hiipi ja vuoden viimeiset päivät alkavat olla käsillä.
Meidän perheessä tämä viikko on aiheuttanut hieman tuskanhikeä otsalle, sillä meille rantautui influenssa. Tarkemmin sanottuna pienempi poika sairastui ja minä äiti-ihmisenä olen jännittänyt hermoni raunioiksi että keneen tauti seuraavana iskee ja kuinka kovin kipeä lapsi pärjää päivät yksin kotosalla vaikka onkin ”jo” 13v. Kummasti teinitkin muuttuvat raasuiksi kun kova kuume iskee.
Toistaiseksi ei uusia tautitapauksia ja mummolan joulureissukin näyttää vihreää valoa. Nyt vain sormet ristiin että taudit pysyvät aisoissa mahdollisimman monessa pirtissä. Tämä syksy kun on ollut niin kostea, lämmin ja pimeä, niin ei siinä vastustukyky ihan parhaintaan potki.
Nyt kuitenkin tämäkin muori saa henkäistä syvään ja asettua sohvanpohjalle glögilasin kanssa unelmoimaan ensi vuoden kujeista ja käänteistä!
Kuitenkin ihania jouluherkkuja voi aina leipoa pimeintäkin joulua piristämään ja tässä ihana ranskalainen jouluhalko kahvipöydän herkuksi.
Olin jo unohtanut että varsinkin nuorempana tykkäsin leipoa jouluhalkoja. Onko ranskalainen jouluhalko sinulle tuttu?
Pari vuotta sitten leivoin jouluhalon asiakkaalle ja kaivoinkin vanhan reseptini taas käsille.Tämä ohje on hieman monivaiheinen mutta ehdottomasti kaiken väkertämisen arvoinen.
Tämä on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen eikä kaipaa kylkeen enää joulukonvehteja!
Ranskalainen jouluhalko
taikina:
4 keltuaista
75 g tomusokeria
3 valkuaista
75 g vehnäjauhoja
25 g voita
perustäyte:
4 keltuaista
125 g tomusokeria
2 1/2 dl maitoa
vaniljatanko
250 g voita
mauste 1:
100 g tummaa suklaata
1/2 dl maitoa
mauste 2:
5 rkl pikakahvia
100 g sokeria
2 dl vettä
Koristeluun:
valkosuklaata, kirsikoita, mantelilastuja, marsipaanikoristeita…
- Vaahdota keltuaiset ja tomusokeri kreemiksi. Vaahdota valkuaiset erikseen kiinteäksi vaahdoksi ja lisää varovaisesti keltuaiskreemiin vehnäjauhojen kanssa. Lisää lopuksi sulatettu voi.
- Levitä taikina leivinpaperille n. 1/2 cm paksuksi kerrokseksi. Paista 175 asteessa n. 8 min, mutta ei liian kypsäksi ja kuivaksi. Kumoa kakkulevy toiselle leivinpaperille.
- PERUSTÄYTTEEN VALMISTUS: valmista vaniljakastike vatkaamalla keltuaiset ja lisäämällä niihin vähitellen tomusokeria. Lämmitä myös maito vaniljatangon kanssa. Lisää kuumaa maitoa vähitellen keltuaisvaahtoon koko ajan vatkaten. Kuumenna seosta varovasti koko ajan sekoittaen kunnes se sakenee. Jäähdytä seos tämän jälkeen. Vatkaa vielä voi vaahdoksi ja lisää siihen jäähtynyt vaniljakastike. JAA SEOS KAHTEEN OSAAN.
- Sulata suklaa ja lisää siihen maito. Mausta tällä seoksella puolet perustäytteestä.
- Keitä vesi, sokeri ja pikakahvi paksuksi siirapiksi. Jäähdytä se ja vatkaa jäljelle jääneeseen perustäytteeseen.
- Levitä kahvilla maustettu täyte jäähtyneelle kakkulevylle ja kiedo kääretortun tapaan rullaksi. Voit jakaa rullan kahteen osaan ja asetella oksan näköiseksi tai jättää suoraksi pötköksi. Pursota suklaatäyte kääretortun pintaan puun kuorta muistuttavaksi tai levitä kuorrute ja muotoile haarukalla lainehtivaksi. Koristele halko mieluisaksi ja kakku on parhaimmillaan pari päivää leipomisesta.
Vastaa