Vihreä kakku

 

Lehtikaalia kakkuun?

Yleensä kun puhutaan raakaravinnosta, korostetaan vihreiden lehtivihannesten merkitystä. Niissä on ainutlaatuisia ominaisuuksia jotka kiilaavat kirkkaasti johtoon kun vertaillaan eri kasviksia. Etenkin syvänvihreät lehtikasvit kuten pinaatti, lehtikaali, erilaiset yrtit, versot, erilaiset salaattilaadut, omaan mieleeni on Salanova. Sitten omaa luokkaansa ovat myös merilevät ja makean veden levät kuten chlorella ja spirulina jotka ovat tiivistetyssä muodossa varsinaisia lehtivihreäpommeja.

Lehtivihreä eli klorofylli on luonnon oma tulehduslääke. Sen sanotaan estävän huonojen bakteerien kasvua, lisäävän vastustuskykyä, parantavan aineenvaihduntaa, edistävän terveen kudoksen muodostumista, poistavan myrkkyjä, virkistävän….positiivinen lista on pitkä ja siihen on helppo uskoa. Omalla kohdallani voin vain todeta että lehtivihreä virkistää, luo uutta elämää ja tervehdyttää. Ilman päivittäistä vihersmoothiani olisin zombie.
Kun ajattelee ikinuoria japanilaisia, heidän ruokaperinteeseen on aina kuuluneet merilevät ja uskon hyvin että klorofylli on isossa osassa heidän terveyttään ja hyvinvointiaan.

Lehtivihreää voi tietenkin syödä salaattina niin paljon kuin lystää, mutta helpoin tapa on kuitenkin sulloa sitä smoothien joukkoon, jolloin se hulahtaa läpi ennenkuin kissaa ehtii sanoa. Suolistolle tekee hyvää että sitä huuhdellaan vihreällä ja suosittelenkin aina että suoliston kunnon parantaminen aloitetaan lempeillä smootheilla tai vihermehuilla, ennemmin kuin isolla määrällä pureksittavia raakoja vihanneksia.

Iso määrä lehtivihreää voi aiheuttaa nopsasti detox- reaktion jos ei ole tottunut syömään kuin pieniä määriä salaatteja. Vihreissä lehtivihanneksissa on ns. kasvin omaa ”myrkkyä”, eli alkaloideja pieninä määrinä, joiden tarkoitus on suojella kasvia luonnossa. Sen vuoksi on myös hyvä kierrättää eri lehtivihreitä eikä syödä pitkään esim. pelkkää pinaattia. Alkaloidit saattavat kerääntyä elimistöön ja aiheuttaa huonovointisuutta.
Itse olen saanut kevyen myrkytysreaktion persiljasta joka poistaakin tehokkaasti toksiineja maksasta.

Sopiva määrä aloittelijalle lehtivihreää onkin puntti vaikkapa tammenlehtisalaattia, muutamia kourallisia pinaattia tai muutamia lehtikaalin lehtiä. Itse syön tosin paljon enemmän ja heavy user-raakaruokailijat pystyvät syömään kerralla vadillisen vihreää salaattia! Itse olen sitä mieltä että siinä touhussa on nautinto kaukana ja syömishäiriö lähellä. Raakaruokailun pitää olla vapauttavaa, vaihtelevaa ja herkullista.

Tänään tein kakun joka sisälsi yllätys yllätys lehtivihreää, nimittäin LEHTIKAALIA!
Ja oijoi mikä kakku siitä syntyikään!
Nyt jos ei jostain syystä tykkää lehtikaalista, suosittelen aloittamaan totuttelun vaikkapa tällä kakulla, tässä ei nimittäin maistu kaali yhtään. Rakenne on ihanan pehmeä, maku raikas.
Todellinen kevään alottajaiskakku!

 

VIHREÄ KAKKU A´LA KALE
Tarvitset pienen irtopohjakakkuvuoan tai piirasvuoan halk. 17 cm.

Pohja:
2 dl saksanpähkinöitä ja manteleita
3 kpl tuoretaateleita kivet poistettuna
1 rkl kookosöljyä

Sekoita pohjan ainekset monitoimikoneella taikinaksi ja levitä leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan.

 

 

Täyte:

2,5 dl cashewpähkinöitä
2 dl lehtikaalia eroteltuna lehtiruodosta
1 dl kookosöljyä ( ei tarvitse välttämättä sulattaa )
3/4 dl hunajaa
1/2 sitruunan mehu
1 tl aitoa vaniljajauhetta
ripaus suolaa
1 dl vettä
( 1 kpl chlorella tabletteja syventämään väriä )

 

Sekoita täytteen ainekset tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi. Anna sekoittua niin pitkään että massassa ei näy lehtikaalin ”hitusia”.
Kaada täyte pohjan päälle ja hyydytä pakastimessa 2 tuntia tai jääkaapissa yön yli.

 

Jaa jos tykkäsit 🙂Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *